Więcej informacji
Spirulina to jednocześnie bakteria i roślina, posiadająca zdolność do fotosyntezy. Jej niebiesko-zielone pigmenty przy udziale energii słonecznej przetwarzają dwutlenek węgla i wodę w złożone substancje organiczne. Taki proces syntezy czyni spirulinę ekologicznym, prostym i jednocześnie nadzwyczaj skutecznym produktem odżywczym, który w skoncentrowanej formie zawiera zestaw cennych substancji rzadko spotykanych w pożywieniu pochodzenia roślinnego.
Spirulina w tabletkach to znakomity produkt dla osób, które chcą poprawić samopoczucie, utrzymać wagę, oczyścić organizm i zwiększyć siły witalne.
Działanie substancji czynnych
Ściany spiruliny składają się z „miękkich” mukopolisacharydów, dlatego organizm człowieka lekko je trawi i przyswaja pełnowartościowe białko tego mikroskopijnego glonu (ponad 60%), zawierające wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, w tym również 8 zasadniczych (egzogennych) aminokwasów. W porównaniu z produktami pochodzenia zwierzęcego które zawierają dużą ilość tłuszczów, w spirulinie znajduje się zaledwie 5-6% tłuszczu, składającego się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo cennych dla naszego organizmu. Wśród nich znajdują się kwas linolowy i gamma-linolenowy, z których ten ostatni można odnaleźć w przyrodzie także tylko w mleku matki. Oprócz tego, spirulina jest najbogatszym ze znanych źródeł witamin A, B12, E i F. W 10 g spiruliny zawarte są aż trzy (!) dzienne dawki witaminy B12. Deficyt cyjanokobalaminy (witaminy B12) obserwowany jest u osób powyżej pięćdziesiątego roku życia, wegetarian, kobiet w ciąży, palaczy oraz osób, cierpiących na choroby układu pokarmowego. Niedobór tej witaminy powoduje osłabienie, nasilone zmęczenie, obniżenie zdolności do pracy, pogorszenie pamięci, zaburzenia cyklu menstruacyjnego.
W spirulinie można również znaleźć wiele substancji mineralnych oraz mikroelementów. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość antyoksydantów, wzmacniających układ odpornościowy, takich jakbeta-karoten, selen i german. Spirulina zawiera 5-krotnie więcej żelaza, niż drożdże piwne lub koper. Stosowanie spiruliny przez miesiąc zwiększa witalność, sprzyja poprawie procesów metabolicznych, zwiększeniu niespecyficznej zdolności przystosowawczej organizmu, ma działanie odtruwające.
Stosowanie produktu Spirulina w tabletkach jest skuteczne i działa profilaktycznie w przypadku:
niedoboru witamin i minerałów,
nadwagi,
dolegliwości układu pokarmowego.
Składniki: spirulina
Zawartość w 1 kapsułce 386 mg
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia 772 mg, 2 kapsułki
Producent: RBC Life Sciences, Inc., 2301 Crown Court, Irving, Texas, USA, 75038
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.